Direktlänk till inlägg 16 februari 2010

Head Shaking Syndrom del två

Av Therese - 16 februari 2010 19:17

 Head Shaking Syndrom lektion 2

  

I brist på hästrelaterat innehåll från min stallvärld så kan jag ju ge ytterligare en lektion i HSS   



Många tror att skakningar beror på att hästen är "dum", men nu när HSS blivit lite mer allmänt känt så kanske man bör ta sig en funderare på om det verkligen bara är dumheter? Jag trodde Pica´s skakningar berodde på just dumheter. De började första gången som vi var i skogen, jag trodde det berodde på många flygfän. Sen blev det gradvis värre utomhus, tills en dag då jag red ut och Pica var fullkomligt rabiat! Fick hoppa av och gå med henne hem då jag fick känslan av att hon skulle resa sig, otäckt!

Sen skulle vi skritta ut en annan dag och vi kom inte längre än 100 m innan vi fick vända hem igen för jag trodde hon var dum, men väl inne i ridhuset så fortsatte skakningarna, trodde dock på dumheter. Sen började hon få otroligt dålig framåtbjudning, lite som att hon kröp ihop och blev inåtvänd.

Men sen så kom ju sadelprovningsdagen och alla våra problem blev lösta! Med blandade känslor, knäckt till en början med all den hästhistoria jag har bakom mig men lättad över att problemet gick att lösa.


Skakningar beror helt enkelt på antingen ett fel i hjärnan eller ett nervfel som för fel sorts signaler vidare till hjärnan, vid helt vanliga saker som vind, en dammpartikel etc. Det som uppstår är en sorts överkänslighet som gör att hästen tror att det gör jätteont på mulen och där av rycket. Det finns något liknande hos människor där nerver i ansiktet ger fel signaler till hjärnan om outhärdlig smärta, de beskiver det som att få en elstöt. Bland människor med detta så är självmordsstatistiken 80 %, då kan man förstå att hästen faktiskt kan bete sig helt galet!

Som jag skrev i förra "lektionen" så får Pica ett visst utseende med näsborrarna, vilket jag tror beror på att hon helt enkelt inte vill utvidga näsborrarna för mycket för då gör det ju ont.


  


Men denna åkomma går ju att mildra genom ett nosnät, som fungerar alldeles utmärkt på Pica (som tur är! Nosnätets funktion är att det på något sätt hela tiden "skrubbar" på näsan så att den stimuleras, vet ej varför. Men Pica betedde sig väldigt märkligt när vi red ut (innan jag visste) hon ville hela tiden gå med näsan mot den häst vi red med, dennas rumpa. Samma sak efter ridpassen så ville hon att man skulle skrubba näsan på henne. Så nosnätet har ju en viss verkan.


   


Om ett nosnät inte skulle fungera kan man operera sin häst. Då gör man så att man går in och skär av eller "stryper"  en nerv som löper genom hela huvudet på hästen. Den kommer fram på båda sidor av nosryggen och löper ner till mulen. Operationen går till så att man söver hästen (ofc!) sen så har hästen som två hål i skelettet där nerven löper genom, där för man upp något redskap som lägger metall runt nerven och sakta stryper den. Sen är den liksom död.

Operationen är väldigt ny och de vet inte alla de negativa orsakerna är än. Men endel har det lyckats på och endel lyckats mindre bra på.


Känslan när man rider en häst med HSS är inte den roligaste. Rycken är väldigt kraftfulla, även om Picas är väldigt milda. Finns de hästar som ryckt så mycket att de tappat balansen och ramlat omkull! Men rycken känns verkligen otroligt mycket och är väldigt frustrerande om man inte vet vad de beror på. De drar en ur sadeln och man blir helt slut i armarna av allt ryck, sen blir ju hästen i obalans när man rider. Dock så har det visat sig att hästar som har full koncentration vid ridning kan "koppla" bort skakningarna. Pica exempelvis slutade skaka när vi hoppade men innan och efter dvs framridning och nedvarvning så skakade hon med huvudet.


Hur utreder man ett misstänkt fall av HSS?

Jo, man åker och provar sadel i mitt fall   Men nej inte riktigt så kanske. Man besöker en vetrinär såklart. Min rekommendation är att åka till Strömsholms Djursjukhus och kontakta Veronica Roberts, specialist på HSS (enda i Sverige).

När vi var hos henne fick vi först longera Pica i alla gångarter, utomhus (då det visar sig bäst utomhus). Sen gick vi in och vetrinären rakade båda tinningarna på Pica, bedövade ytligt och gick sedan in med en 1 dm lång nål (Andréa såg ut så här   och mådde så här   , jag såg ut så här och mådde så här   ) Nålen stack hon in rakt in i tinningen för att bedöva nerven. Sen fick vi vänta, sen longering igen och Pica var helt symptomfri!


Ja, det var väl i princip det mesta om headshaking som jag kan och min erfarenhet av "sjukdomen".


Lägger in en film på hur en häst med HSS ser ut med och utan nosnät. Observera hur hästen rör sig utan och med nosnät!






Hoppas ni lärde er något och har ni frågor så ställ gärna dem, så kanske jag kan svara.

Nu ska jag läsa lite andra bloggar.

På återseende!


// therre

 
 
Ingen bild

Ida

16 februari 2010 20:53

Konstigt syndrom men måste vara otroligt skönt att veta vad det är! Säkert många hästägare som skruvat sig sömnlösa om nätterna för detta. Kul idé hon hade med "making one..."

 
Pillan

Pillan

16 februari 2010 20:55

Intressant läsning! Påminner lite om ticks. Men vet du vad det heter när åkomman finns hos människor, de med 80% självmords statistik?

http://pillanp.blogg.se

 
Therre

Therre

16 februari 2010 23:24

Ida: Ja, jag höll ju på att bli tokig! Så det är väldigt skönt att veta vad det är nu :)

Pillan: Sjukdomen på människor heter Trigeminal Neuralgia. All min info kommer ju från vetrinären, roligt att du tyckte det var intressant!

http://therre.bloggagratis.se

 
Andréa

Andréa

17 februari 2010 09:50

Nu tycker jag att du tar i! Såg jag verkligen ut så, grön i ansiktet=)???
Du glömde skriva att det underlättar i kommunikationen om man har en finsktalande pappa som pratar engelska med veterinären som förstår svenska...=)

http://andreavill.bloggagratis.se

 
ponnymamman

ponnymamman

21 februari 2010 00:09

Väldigt intressant läsning!
Mkt tacksam f att du delar m dig - visste nästan ingenting av det du berättar. Tack!
Vet själv vilken lättnad det r när man tillsist får reda på vad som är fel... Hoppas det fortsätter funka bra f er!!!

http://envanligponnymamma.blogg.se

 
Therre

Therre

21 februari 2010 10:45

Andréa: Kanske inte grön men :P

Ponnymamman: Kul att du tyckte det var intressant!

http://therre.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Erika

28 februari 2010 22:46

Har insett att min häst nog har head shaking. Stämmer med utlösande faktorer osv. Har haft lätta symtom sedan flera år tillbaka men då skakade hon inte på huvudet utan kliade sig bara på nosen...
Var får man tag på nosnät? Eller gör man ett själv? Såg att det finns andra modeller med remmar osv.
Tack för att du delar med dig!
Erika

 
Therre

Therre

1 mars 2010 09:48

Erika: Jag har köpt mitt nosnät från kefly.se, där finns en rad återförsäljare över hela landet som då kan ta hem det åt dig, kostar 444 kr.
Kul att jag kunde hjälpa dig att "diagnostisera" din häst :) Lycka till!

http://therre.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Sara

30 november 2010 10:07

Intressant! Har "forskat" mig fram och tror min häst, som dessutom bara är 1 år, har HSS. Ditt inlägg var en hjälp på vägen också. Ska prova idén om att göra ett eget nosnät :D Synd dom "riktiga" är så dyra :(

Therese

30 november 2010 10:22

Tack!
Oj, bara 1 år. Men det kan ju komma huxflux, det är ju inte ärftligt iaf.
Kul att kunna hjälpa till! Ja, prova göra ett eget, annars är det ju en investering att köpa även om de är dyra.
Hoppas du löser dina problem!

 
Ingen bild

bea

30 november 2010 17:48

Provade allt med min älskade allsvinn. Nosnätet funkade inte och inte heller blev de nån skillnad då vet bedövade nerven. Han fick somna in hemma på ängen i somras. Hoppas det går bättre för era hästar än för min

Therese

30 november 2010 20:58

Usch vad tråkigt att höra!
Min största fasa är att Picas skall bli värre, men än så länge har det hållt sig i schack (peppar, peppar).

 
Ingen bild

Evelina

20 april 2011 22:21

tack för jätte tydlig och bra information!!

Therese

21 april 2011 10:55

Tack själv! Kul att du tyckte det var bra :)

 
Ingen bild

Jeanette F

23 september 2011 13:39

Hej,
Vart får man tag i nosnätet?
Häls
Jeanette
fallonsving@hotmail.com

Therese

24 september 2011 08:55

Har mailat dig :)

 
Ingen bild

Karin

24 oktober 2011 16:35

Hej! Jag skriver ett arbete (ganska omfattande) om just headshaking och skulle ev behöva lite folk med erfarenhet av detta längre fram (som inte är veterinärer. Kom in på din blogg när jag sökte lite fakta på internet. Är det okej om jag kontaktar dig längre fram om jag vill ha lite info eller har några frågor om hur din häst beter sig?
Svara gärna till min mail :) ka_r_in@spray.se

Mvh Karin

Therese

25 oktober 2011 11:06

Har mailat dig :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 12 januari 2013 23:11

Ett livstecken från mig till ni 10-15 tappra som klickat er in här varje dag, jag ska ge er ett nytt hopp om min återkomst i bloggvärlden!   Byter bloggportal och lämnar bloggplatsen, men Therre-bloggen får finnas kvar som ett fint minne      ...

Av Therese - 29 november 2012 17:40

Mina dagar den senaste veckan har tillbringats i liggande ställning. I fredags när jag hoppade upp på Pican orsakade jag det värsta ryggskott jag varit med om!! Så nu med starkare smärtlindring, hjälp från massör och sjukgymnast är jag åter på benen,...

Av Therese - 21 november 2012 12:43


Ibland får jag sådan djupa tankar om livet och allt runt omkring,  just nu fick jag en sådan tanke...   Jag skulle vilja ha en massa, massa, massa pengar, kunna klä mig moderiktigt, kanske till och med vara en modeikon? Ha tiden och pengarna till...

Av Therese - 20 november 2012 08:44


Nu har jag överlevt ett ryggskott till! Skrev i lördags att jag hade ont i ryggen, tro fan det när jag på kvällen knappt kunde gå än mindre bära något överhuvudtaget. Dum som jag är (eller envis?) klättrade jag upp på Picas rygg för ett ridpass, inså...

Av Therese - 17 november 2012 10:40


Min rygg håller på att säga upp sig! Har haft känningar ett par dagar men kört på som vanligt ändå, det som inte dödar det härdar är ju mitt motto. Men när jag inte vågade sitta ner i sadeln i trav i torsdags och halvsatt i sadeln i fredags så bör ja...

Presentation

Omröstning

(Är en härm-apa på min kompis Andréa så jag snor hennes magnefika!) Vem är du som läser min blogg egentligen?
 Hästluktande kompis
 Hästluktande spion
 Kompis som inte luktar häst
 Spion som inte luktar häst
 En som bara ramlade in

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5
6
7
8
9
10 11
12
13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Från arkivet

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

RSS

Besöksstatistik

Skriv gärna en rad eller två


Ovido - Quiz & Flashcards